rugpijn

Rugpijn en fascia therapie

In onze informatie over sporttherapie en behandeltechnieken noemen we ook fascia therapie., deel van soft tissue therapie. Belangrijke therapie in de sportzorg die we bieden. Hebben we het over een verrekte spier of een overbelaste spier, dan weet je waar we het over hebben. Maar wat is nou fascia? Fascia is bindweefsel en heeft verschillende functies in ons lichaam en bijzondere eigenschappen. Soms worden littekens gemasseerd om het opgehoopte bindweefsel los te maken. De doorbloeding en herstel verbeteren zo waardoor een litteken minder gevoelig en zichtbaar wordt. Die techniek werkt dus ook bij spieren. Fascia therapie zorgt voor pijnverlichting bij bijvoorbeeld lage rugklachten.  Fascia heeft namelijk meer gevoelszenuwen dan dat spieren die hebben. ‘Spierpijn’ is dus meer fasciale pijn als musculaire pijn. Interessant toch?

fasciatherapie

Wat is fascia

Fascia is een drie dimensionale bindweefselstructuur die door ons hele lichaam zit. Als een gel-achtig web loopt het door en om al onze organen, zenuwvezels, botten en spieren.  De structuur heeft een bindende factor en een sterk elastisch vermogen. Dit elastische vermogen zet zich om in kracht, het katapulteffect. Fascia heeft functies zoals het scheiden van structuren, stofwisseling en bescherming tegen druk. Ook zorgt het voor krachtoverdracht en -geleiding, dat alle structuren soepel kunnen bewegen en biedt het ons lichaam steun en stabiliteit. Fascia heeft zodoende een duidelijke rol als we kijken naar spierfunctie en beweging.

Onze bewegingen zijn complex en we moeten niet meer alleen in termen van spieren denken. De bindende factor van fascie steunt het uitgangspunt om bij behandeling en training de hele keten aan te pakken en de verschillende structuren (soft tissue).

Gezonde fascie

Fascia bestaat voor 70% uit water en heeft een regelmatige structuur. Voedingsstoffen worden via het water afgegeven aan de weefselcellen. De fascia is stevig en elastisch. Repeterende bewegingen of te weinig beweging (veel zitten) hebben een negatieve invloed op de gezondheid van de fascia. De structuur wordt onregelmatig en kan indrogen of verkleven waardoor het niet meer ‘goed’ functioneert. Stijfheid en blessures loeren om de hoek. Het zijn niet de spieren die de elasticiteit leveren, maar voornamelijk de fascia in en rondom de spieren.

fascia

Fasciale release

Met fasciale release trekken we als het ware de verdikte bindweefselstructuur los. Hierdoor kan de belangrijkste component water zich weer goed verspreiden. De fascia wordt weer soepeler en jouw stijfheid zal verminderen. Deze behandeltechniek is wat gevoeliger als andere technieken, maar het positieve effect erna merk je direct. Fasciale release is wat mij betreft een uitstekende aanvulling op de andere behandeltechnieken die we gebruiken.

Voor wie

Soft tissue therapie, en daarmee behandeling en training van de fascia, kan voor iedereen goed zijn. Dus niet alleen voor een topsporter of iemand die veel zittend werk doet. Het past goed in het onderhoud van je lijf om langer soepel te blijven en fysiek goed te kunnen presteren.

Heb je vaak last van stijfheid in de rug, onder en boven, of bijvoorbeeld je kuiten, dan is fascia therapie en advies over een goede manier van trainen absoluut zinvol.  Wanneer een rood lampje in je auto begint te branden, weet je snel de garage te vinden. Waarom zou je niet zo alert zijn wanneer je stijfheid en pijn hebt?

Gerard Faaij

Sporttherapeut en Physical Performance Trainer bij Sport Specific en Moventes, Soft Tissue Therapie en Fysiotherapie.

 

 

 

, , , , , , , , , , ,

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Gerda Bijlholt
  24 augustus 2019 10:21

  Welke oefeningen moet ik doen
  21 mei geopereerd aan 2 rughernia’s
  Klassieke manier
  Ineens na 3 mnd uitstraling benen kuiten
  Na 1 weekend te lang zitten

  Beantwoorden
 • Hoi Gerda,
  Je hebt dus inmiddels een behoorlijk medisch traject achter de rug. Het is lastig in te schatten hoe je er nu voor staat en welke oefeningen op dit moment goed voor jou zijn. Als je wilt, kun je me altijd even vrijblijvend bellen hoor. Dan kan ik wat specifieker antwoorden op je vragen. Mijn telefoonnummer staat op de website. Vriendelijke groet, Gerard

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.