krachttraining

Effectieve krachttraining

Voor de meeste sporten is het nodig om te trainen op explosieve kracht. Onmisbaar in de meeste sporten voor goede prestaties. En welke explosieve kracht, dat hangt natuurlijk af van de specifieke sport. Een roeier gebruikt andere krachten als een sprinter of basketballer en daar zullen trainingen op aangepast worden. Maar haal jij het maximale uit je krachttraining?

Acceleratie

De snelheid van de concentrische beweging in een oefening heeft effect op de krachtontwikkeling. Wanneer de beweging zo snel mogelijk uitgevoerd wordt, leidt dat tot een grotere toename van kracht.

Bij een excentrische beweging, wanneer de spier zich verlengt, is het precies andersom. Dan is een vertraging in de beweging wenselijk om de juiste ‘overload’ op de spieren te creëren.

Bij krachttraining zijn gewichten als weerstand populair. Bij zo’n krachttraining moet de acceleratie echter op een bepaald punt afgeremd worden. Het voordeel van de snelheid duurt dan korter. Bij ballistische krachttraining creëer je een mogelijkheid om door te versnellen. Bij werpoefeningen met een medicinbal kun je blijven versnellen tot het punt dat je de bal loslaat. Maar er is nog een andere manier. Eentje waarbij je de acceleratie in de beweging kan verlengen en de excentrische ‘load’ in een vloeiende lijn onder controle houdt. Optimaal effect dus als het gaat om spierfunctie- en vermogen.

Doelbeweging

Krachttraining met gewichten of apparaten als weerstand zijn vaak geïsoleerde krachttrainingen. Dus gericht om een of meerdere spieren sterker te maken. Om die gewonnen kracht vervolgens om te zetten naar de doelbeweging heb je meer nodig. Namelijk een krachttraining die sterk de realiteit benadert qua beweging. Dus het genereren van kracht in een beweging. Met deze dynamische en functionele krachttrainingen richt je jezelf op jouw sport en de bewegingen waarvoor jij die explosieve kracht nodig hebt. Een groot voordeel van deze dynamische krachttraining is dat coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen ook meteen getraind worden.

Blessures

Krachttraining kan ook blessurepreventie en -herstel ten goede komen. Vooral blessure-veilige trainingen om meer kracht en daarmee stabiliteit te ontwikkelen in het middengebied (de core). Dit kan klachten aan bijvoorbeeld de lage rug of hamstrings helpen te verminderen of te voorkomen. In mijn eerdere blogs heb ik hierover al het een en ander verteld.

De Vertimax

De Vertimax is een trainingsplatform om kracht, coördinatie, stabiliteit en conditie te trainen. Als weerstand worden afrolbare elastieken gebruikt. Dat op zich is niet nieuw, maar de wijze waarop Vertimax dit gebruikt is wel vrij uniek.

Aan de Vertimax zijn verschillende elastieken aan een platform bevestigd. Deze zijn op verschillende manieren afzonderlijk of gecombineerd te gebruiken. De ‘zwaarte’ en intensiteit van de oefeningen zijn te bepalen. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. De Vertimax wordt veel gebruikt door professionele sporters en sportteams in onder ander de basketbal, atletiek en tennis.

training met weerstand

Wij zetten de Vertimax in bij sportspecifieke trainingen, als aanvulling op de reguliere (kracht)trainingen. Maar ook voor blessure preventieve om kracht en stabiliteit in core en heupgebied te ontwikkelen, of bij hersteltrainingen voor bijvoorbeeld lage rugklachten. Zelfs voor warming-ups is de Vertimax uitstekend geschikt. Bekijk een filmpje op onze Facebookpagina voor een korte impressie.

De Vertimax gebruiken wij niet alleen in onze trainingsruimte. De Vertimax nemen we eenvoudig mee naar het sportterrein om oefeningen op te nemen in trainingen.

Trainingen met de Vertimax zijn onder begeleiding van een professional. Niet alleen om te coachen en te zorgen dat oefeningen correct uitgevoerd worden. We blijven therapeuten en kijken natuurlijk ook of je wel al de daarvoor aanwezige spieren benut en traint.

Techniekbehoud

Wij hebben getest of deze dynamische krachttraining gericht op specifieke doelbewegingen, effect hadden op de uitvoering van de beweging, dus de techniek. Een ervaren atleet heeft dezelfde trainingen zonder en met de Vertimax gedaan terwijl er 3D metingen werden gedaan.  Bewegingssensoren hebben vastgelegd hoe de bewegingen werden uitgevoerd. De 3D bewegingsanalyse let op gewrichtshoeken, houding en snelheid. De Vertimax blijkt geen negatief effect te hebben op de techniek van de atleet. De bewegingskwaliteit bleef hetzelfde.

krachttraining

Voordelen op een rij

  • Functioneel en dynamisch
  • Sportspecifieke trainingen
  • Optimale krachtontwikkeling
  • Crossfit trainingen
  • Multifunctioneel platform
  • Blessureveilig
  • Eenvoudig verplaatsbaar

Bovendien is trainen met de Vertimax een enorm leuke variatie op de reguliere training!

Wil je meer weten over krachttraining of hierover sparren met het oog op de sport die beoefent, bel of mail want vragen staat vrij.

, , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.