Verbeter je bewegingskwaliteit

The Performance Matrix: “The power of movement assessment and retraining for long term movement health”

Gelukkig kiezen steeds meer mensen bewust voor sport en bewegen. Voldoende beweging draagt bij aan de goede gezondheid. En het bereiken van doelen geeft mentale kracht. Bovendien kan sport je sociale leven verbeteren, want meestal doe je het niet alleen.  Een mooi voorbeeld is mijn eigen schoonmoeder, 80 jaar oud.  Zij zwemt nu dagelijks met een vriendin en merkt wat het haar oplevert aan gezelligheid, soepelheid, gewichtsvermindering, een betere conditie en minder rugpijn. Beweging is haar medicijn tegen die vervelende rugpijn.

Inactiviteit is een groot gezondheidsprobleem en werkt tevens blessures in de hand. Ook de wetenschap is hier helder over. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van medicijnen en nieuwe technieken voor operatieve ingrepen met betrekking tot de lage onderrug, heupen en knieën. Maar meer aandacht voor activiteit en bewegen kunnen ook problemen voorkomen en verminderen.  (The Lancet)

Bewegingskwaliteit

Een goede bewegingskwaliteit houdt je langdurig in beweging. Met bewegingskwaliteit doel ik op het goed leren bewegen. Individuele en persoonlijke oefeningen en trainingen geven goede resultaten voor wat betreft de aanpak van klachten en het verbeteren van het presterend vermogen.

Met de Performance Matrix kan ik jouw bewegingspatronen testen en analyseren. De uitkomsten voorspellen risico’s op blessures of geven inzicht in mogelijke oorzaken van bestaande klachten. Een mooi uitgangspunt voor een persoonlijke her-training.

Synergie management

Even een korte technische uitleg. Om constant je taken uit te kunnen voeren, heb je een goede samenwerking van agonisten en synergisten nodig. Een agonist is een spier die de hoofdbeweging maakt en een synergist is een spier die dat begeleidt.

Stuur je deze synergisten niet of nauwelijks aan in de bewegingen die je maakt, dan compenseer je dat met andere spieren. Je gebruikt niet alle voor de beweging aanwezige spieren wat op den duur onnodig stress oplevert in verschillende structuren. Dit geeft een groot risico op blessures zoals overbelastingen. Bovendien stremt het je presterend vermogen.

Je bent gewend te bewegen zoals je dat al je hele leven doet. Of je hebt  een ander bewegingspatroon aangeleerd bij een blessure of omdat een blessure onvoldoende is hersteld. Die plaatsen in je beweging waar je compenseert, noemen wij weak links. Een zwakke schakel die de gehele beweging verzwakt.

beweging

Dit gaat op voor iedereen die beweegt. Voor je werk, als recreatief sporter en zelfs als topsporter. De Performance Matrix test geeft inzicht in de functionele prestatie, op spierniveau. En daar kun je mee verder.

Hoe werkt het

  • Onder begeleiding van een specialist voer je een reeks oefeningen uit. Deze oefeningen probeer je zo gecontroleerd mogelijk aan de hand van instructies uit te voeren.
  • Bevindingen leggen wij vast in een digitaal rapport wat zich direct vertaalt in een helder inzicht in sterke en zwakke beweegschakels. Dus waar je compenseert en ongecontroleerde bewegingen maakt.
  • Jij krijgt meteen oefeningen aangeboden die jou leren efficiënt te bewegen.
  • Wij begeleiden en adviseren jou zodat je leert de oefeningen goed uit te voeren. Gedurende een hertraining van 6 tot 8 weken win je aan bewegingsvrijheid en presterend vermogen.

bewegingsanalyse

De Performance Matrix heeft op unieke wijze de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar blessuren weten te vangen in een test en daaraan gekoppeld trainingsadvies. Het heeft een online karakter en geeft meteen inzicht.  Video

Eigen ervaring

Ik ben zelf inmiddels 48 jaar en beoefen al zo’n beetje mijn hele leven atletiek. Van jeugd tot nu master, heb ik veel podiumplekken behaald met de meerkamp. De meerkamp is veelzijdig en uitdagend. Persoonlijk vind ik de mijn bronzen medaille tijdens de NK in mijn juniorentijd nog steeds de mooiste prestatie.

Rond mijn veertigste begon mijn rug te protesteren. In eerste instantie nam ik dit voor lief. Veel getraind naast fulltime ondernemerschap in de horeca en de veertig gepasseerd. Dus de sport ging natuurlijk ook niet meer zoals ik dat wilde.

Echter toen begon ik een opleiding ‘The movement health solution’ in Londen. We startten met bewegingsanalyse. Deze analyse is gestoeld op synergiemanagement, dus het analyseren van de samenwerking in je spierstelsel. Tijdens het praktijkgedeelte was ik ook aan de beurt. Zo kreeg ik inzicht in de compensaties in mijn eigen beweging, met name in mijn heup.

Ik ben gericht bepaalde spieren neuromusculair gaan trainen. Ik heb geleerd om mijn bilspieren aan te sturen en te gebruiken voor die bewegingen waarvoor ze bedoeld zijn. Het werkte!! Ik was vrij snel van mijn rugklachten af en weet nu ook hoe ik herhaling kan voorkomen.

Tijdens mijn dagelijkse activiteiten kon ik me weer vrij bewegen en ik heb het serieuze trainen weer opgepakt. In 2016 won ik de bronzen medaille op het EK in Italië en in 2017 de zilveren op het WK in Zuid-Korea. Daar had ik daarvoor niet meer op gehoopt.

Succes

In Engeland wordt de Performance Matrix test al breed ingezet voor recreatieve sporters, topsporters en zelfs ouderen die actief willen blijven. Dat succes zouden we ook graag hier in Nederland willen zien met het oog op de bewegingsgezondheid en ons vakgebied.

bewegingsanalyse

Lincoln Bradford, Head of Education & High Performance Movement Consultant bij Movement Performance Solutions, zegt hier het volgende over:

“If we believe the health of our client’s movement can influence performance, injury risk and the chance of recurrence it does seem we need to consider how to assess this key quality. Therefore, we need to value Movement Health (Blandford& McNeill, 2016).

We have defined Movement Health as a state in which an individual is not only free of injury but possesses choice in how they achieve their movement and performance outcomes. The TPM Pro system is designed to test the health of movement, identifying which movement choices an individual has lost. What this means is that we find the co-ordination patterns the client cannot stop using, even when given the chance to change. This loss of choice in movement may mean that the same tissues keep getting stressed in the same way, again and again. This is definitely not an optimal state of movement health.

The TPM system can identify these issues at multiple regions in the body including the low back, which is ofcourse an area our clients are very keen to keep injuryfree.

Here in the UK, there are now a number of TPM Pro clinics who are managing their client’s Movement Health through the TPM Pro system of testing and retraining. No matter whether they are elite sport players or the older individual wanting to stay active. The TPM Pro system tests the whole body even if our clients are only concerned about back pain because loss of choice at the ankle, knee or hip can sometimes lead to issues occurring somewhere else, such as the low back.

It’s very comprehensive and offers much more specific information about all clients tested by the system.”

Bewegen is dus een keuze. Goed bewegen blijkt dus niet altijd een keuze te zijn, maar dat is wel te trainen. Dus doe deze test en win bewegingsvrijheid en presterend vermogen!

Gerard Faaij – info@sportspecific.nl

, , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.