Het principe van overbelasting kennen we wel. Een te zwaar beladen aanhangwagen is niet veilig en levert vaak schade op. Sterk materiaal met een goede structuur heeft meer draagkracht. Zo is dat ook met je spieren. Een te zware belasting levert schade op en dus blessures. Sterke en gezonde spieren kunnen meer belasting aan. Zo simpel is het, alleen blijken we de belasting van onze spieren niet zo makkelijk onder controle te hebben.
Wat is overbelasting?
Overbelasting is een grotere belasting dan het normale prestatievermogen. Dit komt vaak voor bij:
- Pezen
- Spieren
- Soft tissue
- Beenvlies (shin splint)
- Bursitis
Bij overbelasting komt er teveel stress op de spieren, pezen en omliggende weefsels. En wanneer het lichaam niet de tijd krijgt om zich aan te passen aan deze ‘overload’, ontstaat er schade. Schade op microscopisch niveau met mogelijke ontstekingen en pijnlijke klachten als gevolg.
Mate van overbelasting
Overbelasting uit zich in een eerste fase vaak in stijfheid. Stijfheid die door beweging uiteindelijk verdwijnt in de loop van de dag of tijdens een warming-up. In de tweede fase heb je na activiteiten steeds weer last van die stijfheid. In de derde fase krijg je tijdens activiteiten pijn en ongemak en in de laatste fase heb je continu last.
In de laatste twee fasen zijn activiteiten niet of nauwelijks mogelijk en dat is erg vervelend.
Oorzaken
Overbelastingen kunnen ontstaan na:
- een verkeerde trainingsopbouw
- Inflexibiliteit
- gebrekkige techniek
- beperkte warming-up
- verminderde stabiliteit
Je hier bewust mee omgaan en zorgen dat je verstandig traint en de juiste techniek leert. Daarmee doe je al veel om blessures en overbelaste spieren te voorkomen.
Echter ook een grote oorzaak is een onbalans in spiergebruik en compensaties die we in bewegingen maken. Dit kun je zelf niet zo makkelijk onder controle krijgen zolang je jezelf hier niet bewust van bent.
Om even terug te komen op de rug en de synergetische werking van spieren en efficiënt bewegen; rugklachten zijn vaak het gevolg van compensaties in de beweging en rugspieren die dus overbelast worden.
Aanpak
Overbelastingen kunnen voorkomen en opgelost worden door het prestatievermogen te verbeteren. Mijn advies is echter om na anamnese en diagnose niet meteen te trainen. Overbelaste spieren met schade wil je niet nog meer belasten, maar die geef je eerst rust om te herstellen. Het is van belang om uit te zoeken wat de (mogelijke) oorzaak van de overbelasting is.
Een bewegingsanalyse is dan ook de juiste start om met volledig inzicht een hersteltraject te starten. En zo kun je het totaal presterend vermogen verbeteren en niet enkel van een lichaamsdeel of spier. Het doel is langdurig blessurevrij bewegen. En jij leert zelf hoe je klachten zoals lage rugklachten kunt verminderen of voorkomen.
Een mooie tool om de zwakke plekken in jouw beweging te vinden is de Performance Matrix test. Spierkracht, synergie en compensaties worden inzichtelijk. De uitkomsten zijn mooie handvatten om gericht te trainen, op een blessureveilige manier. De volgende keer vertel ik hier meer over. Maar heb je vragen of last van overbelastingsklachten, en dat hoeft niet noodzakelijk je rug te zijn, mail of bel me!
“Tillen doe je met je benen!” Nee, tillen doe je met je hele lichaam!
1 reactie. Reactie plaatsen
6 jaar last van mn rug en Gerard weet de vingers op de juiste plek te drukken.
Hij is echt een specialist!